U Srbiji se i dalje najviše kupuju folksvageni, pa onda opeli, fijati, renoi…

18. mart 2024 – Broj drumskih motornih i priključnih vozila registrovanih tokom 2023. godine u Republici Srbiji veći je u odnosu na broj registrovanih vozila u prethodnoj godini za 2,5 odsto, a najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su: Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Audi, Ford i Citroen, objavio je danas Republički zavod ta statistiku.

Od domaćih proizvođača motornih vozila, najbrojnija marka registrovanih putničkih automobila je Zastava.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1 999 kubika. Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Inače, broj prvi put registrovanih motocikala u 2023. godini u Republici Srbiji, u odnosu na prethodnu godinu, veći je za 17,1 priključnih vozila za 10,0 a pad beleže mopedi za 36,8 putnički automobili za 0,6 autobusi za 12,, teretna vozila za 2,0 i radna vozila za 1,1 posto.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kg nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Foto/ilustracija; pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!